Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Önkormányzati és polgármesteri választás 2010-ben

2010.04.12

Önkormányzati és polgármester-választásokat Magyarországon négyévente, az országgyűlési választásokat követően, ősszel tartanak. A választás egyfordulós, sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Szavazhat minden legalább 18 éves magyar állampolgár, akinek bejelentett lakóhelye vagy tartózkodási helye van Magyarországon.

Az önkormányzati választásokon a települések polgármestereiről, önkormányzatuk testületéről és a megyei közgyűlések összetételéről döntenek a választók. Budapesten a kerületek polgármestereit és képviselő-testületét, a fővárosi közgyűlést és a főpolgármestert választják meg. Ahol ezt kezdeményezik, lehetőség van kisebbségi önkormányzat megválasztására is. Ennek megfelelően az önkormányzati választásokon a településtípusnak és a helyi kezdeményezésnek megfelelően legalább három, legföljebb öt szavazólapon adhatják le voksukat a választók.

 

Polgármester-választás

A polgármestereket és Budapest főpolgármesterét mindenhol az egyéni polgármesterjelöltek közül lehet választani a jelöltek egyikére leadott szavazattal. Polgármester a legtöbb szavazatot elnyert jelölt lesz.

A képviselő-testületek választása

A tízezer fölötti lélekszámú településeken és a budapesti kerületekben a képviselő-testületi helyekért a választáson egyéni jelöltek indulnak, akiknek egyikére lehet szavazni. A képviselői helyek 60%-a a legtöbb szavazatot szerzett képviselőkre jut, a fennmaradó 40%-ot a kompenzációs listát állítani tudó jelölőszervezetek vesztes jelöltjei által összegyűjtött töredékszavazatok arányában nyerik el a jelölő szervezetek. Kompenzációs listát azok a szervezetek állíthatnak, amelyek az egyéni választókerületek legalább egynegyedében tudtak jelöltet indítani.

E települések képviselő-testületei

 • 25 000 lakosig 10 egyéni és 7 listás
 • 50 000 lakosig 14 egyéni és 9 listás
 • 60 000 lakosig 15 egyéni és 10 listás
 • 70 000 lakosig 16 egyéni és 11 listás mandátumot kapnak.
 • Minden további 10 000 lakos után eggyel nő az egyéni választókerületi, és minden további 15 000 lakos után eggyel nő a listás képviselők száma.

A tízezer alatti lélekszámú településeken a képviselő-testület tagjainak megválasztására az úgynevezett kislistás választási módszert alkalmazzák. Ez azt jelenti, hogy a szavazólapon a jelöltek nevén kívül azt is feltüntetik, hogy a település képviselő-testülete hány tagból áll, a jelöltek közül pedig többet is lehet választani, legfeljebb annyit, ahány tagja a testületnek lehet. A szavazat akkor is érvényes, ha a választó a lehetségesnél kevesebb jelöltre szavaz. A képviselői mandátumokat a legtöbb szavazatot elnyert jelöltek kapják meg.

E településeknek

 • 100 lakosig 3
 • 600 lakosig 5
 • 1300 lakosig 7
 • 3000 lakosig 9
 • 5000 lakosig 11
 • 10 000 lakosig 13 tagú képviselő-testülete lehet.